Column 18       Van voetbal tot vroeger

 

Morrie mensen…,

 

Het WK voetbal is net afgelopen, Duitsland heeft wel verdiend gewonnen… en Holland is knap derde geworden. Ik ben best blij.., vooral dat het weer óver is. Ik begrijp de zekere mate van enthousiasme wel, doch de soms lichte neiging tot massahysterie wat minder. Zelf beleef ik zulks immer en graag vanuit de verte, indien mogelijk… Overigens hou ik best van voetbal, maar ben niet zo chauvinistisch; van mij mag de beste gewoon winnen en dat gebeurt natuurlijk ook meestal.

 

Met motorsport ligt dat iets anders..; hier mag van mij óok de beste wel winnen, als het maar wel op een Honda is... Tja… Met Marquez zit ik dus goed… Na de Asser TT, waar ik uiteraard zeer van genoten heb(!), mocht ik de volgende dag bij een buurman de wedstrijd van Holland tegen Mexico bekijken. Buurman vond het wel erg matig dat ik niet in een ‘oranje outfit’ verscheen. Toen Nederland eindelijk scoorde gingen bij buurman alle remmen los en alle registers open… De geluidsinstallatie op twaalf, welke prompt vrolijke(?) en uiterst nationalistische volksmuziek uitbraakte. Buurman & buurvrouw in polonaise via de schuifdeuren de tuin in, ons ietwat onthutst achterlatend… Ik vond het wel een aardig tafereeltje.

 

 De wedstrijd tegen Costa Rica heb ik in het grote ‘Paddock-café’ in Spa-Francorchamps mogen aanschouwen; ook wel een boeiende entourage. Dat Nederland via strafschoppen won kwam de stemming  en de bieromzet zeker ten goede. De volgende dag waren er veel mensen wat minder helder.., dat dan weer wel. Zelf mocht ik ook, voor het eerst.., de NK Classics race winnen, gelukkig niet na strafschoppen… Ik kan dus wel van voetbal genieten, maar vind individuele sporten toch mooier. Tja.., Marquez versus Robben..? Mm.., beiden liggen nogal eens op de grond.., de eerste echter zelden in een wedstrijd en de tweede heeft onmiskenbaar veel acteertalent…

 

Ach, voetbal is natuurlijk een zeer brede wereldsport die door miljarden mensen intens beleefd en gevolgd wordt en de wegracesport is daarbij vergeleken maar een miljoenen kleintje… Maar inmiddels toch ook wel echt een wereldsport waar onder andere Rossi en de jonge spanjaard een geweldig positieve bijdrage aan leveren..! Niet alleen door hun geweldige prestaties, maar ook en misschien wel vooral door hun goede optimistische uitstraling..!

 

Op het moment dat ik dit schrijf heeft Marquez juist de MotoGP van Duitsland op de Sachsenring gewonnen, onder toch redelijk gecompliceerde start-omstandigheden vanuit de pitstraat (wet race…). Het maakt hem allemaal niet zoveel uit, blijkbaar. Negen races op rij gewonnen..: Een evenaring van Hailwoods record uit 1964… Nu was Mike altijd een favoriet uit het verleden voor velen.., Marquez is toch wel echt het talent van dit moment en inmiddels ook met een gigantische schare bewonderaars. Als je hem bezig ziet en een beetje volgt is dat wel verklaarbaar.

 

Het klassieke racen was en is prachtig..! Het moderne stoeien met het asfalt tart echter bijna alle logica met betrekking tot hellingshoeken, rem- en acceleratie mogelijkheden, wrijvingscoëfficiëntie en de daarmee te bereiken rondensnelheden. Ja, ja.., dat komt ook door alle elektronica, supersonisch snelle motorfietsen en hyperbanden.., maar toch. Het zijn toch de mensjes die er op plaatsnemen die het doen… Ergo: Vroeger was dus níet alles beter…

 

Ernst Hagen

 

 

 

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving