Seizoensafsluiter

 

Ruim een maand later vinden op 12 en 13 oktober de afsluitende KNMV ONK races plaats tijdens de ‘Race of the Champions’ in Assen. Dit keer georganiseerd door de Ducati Club Nederland. De NK Classics hebben ook hier weer een dubbele wedstrijd. De omstandigheden zijn tamelijk herfstachtig dit weekend, al valt het uiteindelijk in Assen wat mee...

 

De eerste kwalificatie vindt al op vrijdagmiddag plaats en de baan is dan nat, na heel veel regen die dag. Jan Frank doet niet mee, hij hoopt op beter weer op zaterdag en Niek is er helemaal nog niet. Slechts een tiental Classics coureurs en acht Supermono’s met wie wij weer samen rijden. De Superéénpitters rijden op heuse regenbanden, de Classics met ‘gewoon’ racerubber (rond en zwart..), het maakt het snelheidsverschil wel nog wat groter. Ernst kan zijn draai echter wel vinden onder deze natte omstandigheden en verbaast menigeen maar vooral zichzelf met de snelste Classics tijd in deze sessie in 2.35.0. Roel Pasop volgt op negen seconden en daarna komen Jarno O., Gerard en Guust. André is eerste en enige 350 man op plaats zes. Alex Siertsema is in de Stekkenwal gevallen.

 

Tijdens de tweede kwalificatie op zaterdag is de baan nog altijd nat, rond half twaalf. Jan Frank ondervindt veel problemen met de ABSAF, stuitert alle kanten op en ook anderen krijgen hier en daar wat beperkt grip op de zaak... Ernst voelt zich echter wederom als een vis in het water (...) en weet zijn tijd nog wat aan te scherpen naar 2.33.6. Niek volgt op ruim drie seconden en Gerard pakt plek drie in 2.42.2. ‘Pole position’ derhalve (weer) voor Ernst, na beide sessies, voor Niek, Gerard, Roel en Jarno O. Rob van Teulingen pakt keurig een zesde startplek...

Start van de eerste race is later in de middag en dan is de baan vrijwel en wonderwel droog..! Alleen in de Haarbocht is slechts een smal droog spoor, hetgeen na een goede start voor iedereen even wat hectiek oplevert. Bij de eerste doorkomst is het Niek die op kop ligt, gevolgd door Ernst, Willem, Jan Frank (vanaf de zevende startrij...), Guust, Roel, Bernhard, Bart en Gerard. De eerste vier rijders weten deze volgorde te handhaven, wel worden de onderlinge gaten gaandeweg wat groter. Om plaats vijf ontstaat een mooi gevecht en er wordt flink stuivertje gewisseld. Bernhard en Gerard weten aardig naar voren te schuiven, ten koste van Roel en Guust. Achter dit geweld is er ook een mooie strijd om plek elf tussen Jan Koning en André Huijgen. Uiteindelijk gaat de winst naar Niek, die zo dus zijn elfde(!) wedstrijd op rij wint. Tweede man is Ernst, gevolgd door Willem op zijn Suzuki. Jan Frank is vierde op de onwillige ABSAF en hij weet (pa) Bernhard maar nipt achter zich te houden... Deze wordt weer kort gevolgd door Gerard. Guust brengt de Norton op plaats zeven binnen, voor Roel, Jarno O. en Bart Bender. Jan heeft André afgetroefd, Henk wordt dertiende en Rob sluit de gelederen op plaats veertien.

 

De ‘warm-up’ voor race twee op zondag wordt door slechts vijf coureurs benut. Het is vrijwel droog, terwijl de rest van Nederland zo ongeveer verzuipt. De wedstrijd vindt plaats om twee uur ’s middags, zonder Alex Siertsema en Bernhard Bakker. Het is zowaar droog! Iedereen is weer goed weg.., Jan Frank heeft een betere fiets gevonden en maakt nu helemaal een wereldstart. Na de eerste ronde komt Ernst als eerste door, gevolgd door Niek en jawel: Jan Frank! Hierachter Bart, Willem, Jarno O., Gerard, Guust, Roel en Henk. Rob stopt met een schakelpedaalprobleempje, maar kan later verder. Bij de tweede doorkomst is het Niek die de leiding heeft overgenomen van Ernst en een aandringende Jan Frank. Na enige schermutselingen waar ook een Supermono nog een rol in speelt weet Niek wat afstand te nemen, gaat Ernst veel te wijd in de Strubben en raakt de aansluiting met Jan Frank kwijt die inmiddels op de tweede plek rijdt... Willem, Bart en Jarno O. volgen op enige afstand, terwijl Guust en Gerard het nog niet helemaal over hún juiste volgorde eens zijn. In de vierde ronde valt Niek uit met een flink en link gescheurde uitlaat, zodat Jan Frank de koppositie overneemt en iedereen een plaatsje opschuift. In de achtste ronde laat de Triumph van Roel het afweten in de Haarbocht en een ronde later geeft de Norton van Guust er de brui aan. Jan Frank pakt na twaalf ronden de winst (op zijn verjaardag...) op ruime afstand gevolgd door Ernst, die ook weer een aardig gat heeft op zijn achtervolger (Willem lll dus...). Gerard vierde voor Jarno O. en Bart Bender. Henk wordt fraai zevende en André, als eerste 350-er, achtste. Jan Koning sluit het Classics peloton op de negende plaats.

 

Niek Leeuwis dus net niet alles gewonnen, maar wel met glans op de ABSAF NK Classics kampioen 2013, met een puntentotaal van 275! Op zaterdag is dit reeds op waardige wijze gevierd! Jan Frank Bakker ook op ABSAF tweede in de eindstand met 194 punten, gevolgd door Ernst Hagen op zijn Honda-4 en 184 punten.

 

André Huijgen op Honda dus CMRCH kampioen in de 350 cc klasse! Jeroen de Jager op Ducati is hier tweede...

 

De volledige eindstand is te vinden op de KNMV site en die van de CMRCH.

 

Ernst Hagen, met dank aan Jos van Wessel.

 

Foto’s Ad Kievit en Mariska Grob

 

Foto's: Ad Kievit

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving