Pinksterraces Oss 8/9 juni 2014

 

Jan Frank Bakker is tijdens de NK Classics wedstrijd in Oss de glorieuze winnaar geworden op het Paalgraven circuit.

 

Op de trainingszondag is het behoorlijk warm. De Classics mogen echter al ’s morgens om acht uur aantreden voor hun eerste trainingssessie en dan valt het qua temperatuur nog wel mee…

 Er zijn slechts veertien CMRCH deelnemers dit weekend. Jan Frank komt na twee rondjes al binnen met een koppelingskabel probleem, maar heeft in die korte tijd toch reeds de tweede tijd neer weten te zetten. Snelste is Jarno Jonker die met de BMW 1.56.4 klokt. Derde is Ernst Hagen, vlak achter Jan Frank. Jarno Onstenk vierde, voor Bernhard Bakker en Roel Pasop. Dan Gerard van den Brom op plaats zeven, voor eerste 350-er Mike van Aken op de Bultaco. Guust van Gool heeft het nog wat rustig aan gedaan en staat negende, terwijl Henk Nebbeling de top tien vol maakt. Leo Molenaar is ook weer van de partij en brengt de Kawa op plek elf voor Jan Koning. Alex Siertsema heeft deze keer de Ducati meegenomen, zijn kuip hangt nog echter wat los en Rob van Teulingen stoeit wat met overlopende carburateurs. Zij sluiten derhalve de rijen. De temperatuur is inmiddels pittig en het begint wat licht te regenen.

 

Als om 11.30 uur de tweede training begint zijn er slechts vier deelnemers vanwege de toch net vochtige en daardoor wat ‘tricky’ gladde baan… Jarno J. komt binnen met een rammel in het vooronder en Rob heeft ook een blok-probleem… De tijden worden niet verbeterd en dus blijven de resultaten van de eerste kwalificatie de startvolgorde bepalen. Kort na de tweede training is het overigens weer droog en stralend weer..!

Gerard en Jan Frank kunnen zich met een Suzuki GSXR 750 gaan voorbereiden op de 3-uurs (demo-) race van de SAM, waar ook Rob v.T. en Ron van Baar aan zullen deelnemen met een Honda CB 450 en de fam. v.d. Starre een heuse Cagiva in zal zetten. Dit gebeuren vindt aan het eind van de middag en begin van de avond plaats.

Jan Frank en Gerard draaien de meeste rondjes, maar worden qua regelmatigheid vierde. De ‘Starfamily’ is net iets regelmatiger en wordt derde… Rob weet met de ‘bomber’ wel twee rondjes vol te maken en schakelt dan de verkeerde kant op… Dit vindt de bak niet fijn en geeft het op.., Rob ook…

 

’s Nachts een heus noodweer met grote hagelstenen en harde wind. Menig party-tent blijkt niet langer tot feestelijkheden en bescherming bereid… Ook wat schade aan auto’s, campers en caravans… Maandagmorgen om negen uur een ‘warming up’ training. Jarno J. Heeft een ander blok gemonteerd, Leo wat verse zuigers in de Kawa gegoocheld en Rob heeft met zijn kornuiten ook een ander blok in de Drixton gelepeld.

 

De race is reeds aan het eind van de ochtend, om 11.25 uur. Rob valt in de opwarmronde uit met wederom overlopende carburateurs.

Jan Frank is als eerste uit de startblokken maar wordt voorbij gestoven door Ernst, die ook als eerste de haakse linker induikt, gevolgd door J.F., Jarno O. en Jarno J. Bij de eerste doorkomst Ernst op kop voor Jan Frank, Jarno J. En Jarno O. Dan volgen Guust, Bernhard, Roel en Gerard. Ernst heeft in zijn eerste rondje (met staande start…!) 1.57.5 gedraaid en dat is toch wel rap.

Aan het eind van de tweede ronde glijdt het voorwiel van de viercilinder Honda echter weg in de laatste bocht voor start/finish en moet Ernst de strijd staken…

 

Tja… Jan Frank nu op kop voor Jarno Jonker en Jarno Onstenk. Gerard inmiddels vierde. In deze ronde valt Jarno J. echter ook uit. Het blok geeft de geest. (Pinkster…) Bij de derde doorkomst is het derhalve Jan Frank.., vervolgens reeds een aardig gat naar Jarno O. en een mooi gevecht tussen Bernhard, Guust, Gerard en Roel. Guust valt vervolgens ook uit en Mike van Aken valt er (ook) in de laatste bocht af… Het gat tussen Jan Frank en Jarno O. wordt steeds groter, achter Jarno ook een gat naar Gerard op plaats drie. Dan Bernhard, Roel, Henk Nebbeling en Leo Molenaar. Hier weer achter volgen Alex Siertsema en Jan Koning op de negende plaats.

Aan het eind wordt het nog even spannend om plek drie wanneer Bernhard het gat naar Gerard heeft dichtgereden en er zelfs langs komt… Hij verremt zich echter en zo weet Gerard nog juist zijn podiumplek veilig te stellen. Jan Frank dus ruimschoots winnaar op ruim een minuut gevolgd door Jarno O. die wel een fraaie tweede plaats scoort en Gerard dus derde op drie seconden. De volgorde van het overige veld is niet meer gewijzigd en eindigt dus als reeds omschreven…

 

 

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving