Mooie strijd Bakker & Hagen bij NK Classics

 

Tijdens de ‘Race of the Champions’ op Assen rijden ook de Classics hun laatste twee wedstrijden. De NK coureurs rijden samen met de GP Classics tweetakten, maar voor het eigen klassement.

 

De eerste training op zaterdag start rond kwart over elf en het weer is vrij goed. De temperatuur is redelijk, wel is de asfalttemperatuur wat laag. Na de sessie blijkt Ernst Hagen op zijn Honda de snelste in 2.03.6 voor Jan Frank Bakker en Gerard van den Brom. Jarno Onstenk op plek vier wordt gevolgd door Roel Pasop, Bernhard Bakker en Jeroen de Jager.

Aan het eind van de zesde trainingsronde heeft Ernst z’n blok de geest gegeven en gaat hij proberen voor de tweede kwalificatie het blok te wisselen. Leo Molenaar heeft een gat in éen van de drie zuigers van de Kawa en bij Gerard slipt de koppeling. Henk Nebbeling is zoekende bij de ontsteking en ook Rob van Teulingen is een blok aan ’t vervangen… Kortom, er wordt flink gewerkt bij de Classics. Vlak voor de tweede training begint het licht te spetteren en wat later zelfs serieus te regenen.

 

Niemand kan door de slechte weersomstandigheden zijn tijd verbeteren en dus blijkt de eerste sessie bepalend voor de startopstelling. Ernst derhalve op ‘pole’ voor Jan Frank, Gerard, Jarno O. en Roel.

 

Op zondag is er de ‘warm up’ en deze is zeer welkom voor de vele sleutelaars… De tijden zijn niet geweldig, daar het circuit hier en daar nog natte plekken vertoont.

 

De start van de eerste race is ’s middags om even voor half twee. Leo en Rob starten vanwege technische problemen niet en Henk houdt het na de opwarmronde ook voor gezien.

Iedereen is na het doven van de rode lichten verder goed weg en bij de eerste doorkomst ligt Ernst op kop voor Jan Frank, Jarno O., Alain van Driessche, Gerard, Bernhard, Roel, Jeroen en Jan Koning.

 

Ook in de tweede ronde ligt Ernst nog op kop, voor Jan Frank, maar nu met Gerard reeds op de derde plaats. Jarno is derde, gevolgd door Alain en Roel. Bij het ingaan van de derde ronde ligt Jan Frank eerste, vlak voor Ernst., dan een gaatje naar Gerard en aan een touwtje Jarno, Alain, Roel en Bernhard. Dan op enige afstand Jeroen, Jan Koning en Mike van Aken als laatste.

 

De volgorde verandert niet veel. Vooraan blijft de strijd tussen Jan Frank en Ernst met Gerard op enige afstand. Hij heeft op zijn beurt weer een gat op Jarno, Alain, Bernhard en Roel.

 

In de vijfde ronde valt Mike van Aken uit (enige 350 rijder, op Bultaco). Een ronde later valt ook Alain uit met zijn Paton, vanwege schakelproblemen.

 

In de laatste ronde weet Ernst Jan Frank voor de Ramshoek te passeren en lukt het Jan Frank door een schakelfout, waardoor hij wijd moet, niet meer om iets terug te doen en wordt Ernst winnaar van deze eerste race..! Jan Frank dus tweede op grote afstand gevolgd door Gerard. Roel heeft de vierde plaats veroverd op Jarno en deze wordt weer gevolgd door Bernhard en Jeroen. Jan Koning sluit deze keer de rij…

 

De tweede race is om tien over half vijf en gaat met tien Classic rijders van start en nog slechts éen GP Classics rijder. Iedereen is weer goed weg.

Bij de eerste doorkomst is het Jan Frank voor Ernst, Gerard, Jarno, Roel en Bernhard. Jeroen is zevende en dan volgen Henk, Jan en Mike.

 

Bij de tweede doorkomst zit Ernst voor Jan Frank en is er al een gaatje naar Gerard, Jarno, Roel en Bernhard. Vervolgens op enige afstand Jeroen, Henk, Jan en Mike.

 

Ook bij het ingaan van de derde ronde komt Ernst als eerste door met Jan Frank jagend erachter en Gerard wat verder op afstand. Dan Jarno en nu een gaatje naar Roel en de anderen.

Een ronde later is het weer Jan Frank aan de leiding met Ernst op zijn hielen.

 

Jan Frank blijft strijd leveren met Ernst, maar blijft aan de leiding. Wat verder naar achter een mooie strijd tussen Bernhard en Jeroen met een fraaie uitremactie van laatstgenoemde.

 

In de laatste ronde lijkt het nog even spannend te worden, maar bij het lappen van twee achterblijvers kan Jan Frank wel beiden nog net voor de GT bocht verschalken, maar Ernst lukt dit maar half…

Zo wint Jan Frank verdiend en wordt Ernst tweede. Gerard pakt de derde plaats, voor Jarno en Roel.

Bernhard heeft Jeroen weer teruggepakt en is zesde. Henk wordt achtste voor Jan en Mike.

 

Jan Frank was reeds Nederlands kampioen bij de Classics.., Ernst is nu tweede geworden in de eindstand en Gerard derde..!

 

Voor Ernst Hagen is dit tevens zijn laatste wedstrijdweekend.., hij stopt met racen.

 

Het was weer een prachtig raceseizoen!

 

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving