Jonker en Bakker delen de winst in Oostende

 

De NK Classics hebben afgelopen weekeinde twee races gereden in het Belgische Oostende, waarbij Jarno Jonker de eerste en Jan Frank Bakker de tweede wedstrijd weet te winnen.

 

 De 39e snelheidsprijs van de Noordzee op 21 en 22 juni vindt plaats onder uitzonderlijk goede weersomstandigheden. Het lastige en niet ongevaarlijke stratencircuit in de Vuurtorenwijk heeft een lengte van slechts 2,425 km, maar kent toch een behoorlijk lang recht einde. Beide kwalificatie trainingen van de NK Classics worden op zaterdag verreden samen met de Belgische Classic 500 rijders, net als de races op zondag, maar beide groepen rijden voor hun eigen klassement. Snelste NK man na beide oefensessies is Jan Frank Bakker op de ABSAF met een tijd van 1.22.9. Jarno Jonker stuurt zijn BMW naar de tweede tijd in 1.24.2 en Gerard van den Brom staat derde met zijn Honda-4 in 1.25.6. Hij wordt op de voet gevolgd door Ton Groot, die met zijn Norton maar een fractie langzamer is. Dan volgt Bernhard Bakker op plek vijf.

 

De publieke belangstelling is op beide dagen geweldig en de hele ambiance is mede daardoor uitstekend..! Naast een aantal Int. Belgische klassen en voornoemde Classics rijdt ook de IRRC hier een aantal wedstrijden. De start van de NK Classics voor race 1 vindt zondag rond tien voor twaalf plaats. Iedereen is goed weg, al is er enig gedrang in de eerste haakse bocht.., veroorzaakt door een soort ‘speedway’-actie van Ernst Hagen wiens achterwiel nogal even blokkeert. Na de eerste ronde is het Jan Frank op kop voor Jarno J. en Gerard, gevolgd door het nog compacte veld. Bij de tweede doorkomst nog steeds Jan Frank aan de leiding, achtervolgd door Jarno, Ernst, Gerard en Ton Groot. In de derde ronde verremt Ernst zich voor de laatste haakse bocht voor het lange rechte stuk en staat zelfs even oog in oog met het diepe water achter de kade… Hij mag zo ongeveer achteraan opnieuw beginnen.

 

Jan Frank houdt ondertussen ononderbroken de koppositie in handen.., tot de laatste ronde waarin hij door een mechanisch probleem het tempo flink moet laten zakken. Hierdoor kan Jarno J. de eerste plaats overnemen en de wedstrijd winnen. Jan Frank finisht toch als tweede en Gerard pakt de derde podiumplek. Ton is vierde voor Bernhard Bakker en Roel Pasop. André Huijgen is eerste 350 cc man op plaats zeven en weet daarmee Ernst nipt voor te blijven die toch nog wat plaatsen heeft weten terug te winnen. Negende is Gert Boon, gevolgd door No Scholl, Rob van Teulingen, Alex Siertsema en Leo Smids. Hans de Wit is hekkensluiter op plaats veertien met de bijzondere König viercilinder tweetakt.

 

De tweede race is door veel rode vlagsituaties nogal flink verlaat en gaat pas om 18.30 van start..! Na de opwarmronde wordt de startprocedure afgebroken doordat de ziekenwagen iemand uit het publiek moet vervoeren. Hierna opnieuw een opwarmronde en een race die verkort is naar acht ronden. Iedereen weer goed weg bij de start en een iets rustiger verloop in de eerste haakse bocht… Bij de eerste doorkomst is het Jan Frank wederom op kop, voor Jarno J., Ton en Gerard, vervolgens een redelijk gat naar Ernst, Roel Pasop en Bernhard. De volgorde voorin blijft constant. De onderlinge verschillen nemen gaandeweg de race wel toe. Wel weet Ernst het gat naar Gerard dicht te rijden, maar komt er vervolgens niet langs. Achter zijn rug is Bernhard Roel voorbij gegaan en André zit vrij kort daarachter. Dan een gat naar Gert Boon en Rob van Teulingen. Alex Siertsema en Leo Smids rijden op flinke afstand hiervan dicht bij elkaar. Hans de Wit draagt hierachter de rode lantaarn.

 

Als de finish vlag valt is dit ook de volgorde, met Jan Frank dus als winnaar voor Jarno J. en Ton.

 

Ernst Hagen

 

 

 

 

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving