Hagen winnaar NK Classics
te Spa-Francorchamps

 

Tijdens ‘the Bikers’ Classics’ op het fameuze Ardenner circuit, waar ook de ‘Belgian Classic Grand Prix is verreden, heeft Ernst Hagen de overwinning in de NK Classics klasse weten te behalen.

 

In een internationaal veld van maar liefst 78 deelnemers vindt op een natte zaterdag de enige kwalificatietraining plaats. Althans, dat is de bedoeling…  Terwijl iedereen klaar staat wordt de training tien minuten uitgesteld vanwege een enorm oliespoor op de snelle baan. Als men de baan opgaat begint het opnieuw te regenen… Eén der coureurs legt bovendien nog veel meer olie op de baan en na veel vlaggenvertoon wordt reeds na drie ronden de rode vlag gegeven en is het klaar.

Niek Leeuwis is snelste na deze ultrakorte sessie, voor Jan Frank Bakker, Ton Groot, Gerard van den Brom en Jarno Jonker.

 

De volgende (race)dag is het zowaar droog, warm en verschijnt er zelfs een voorzichtig zonnetje. Er zijn aanvankelijk twee races gepland, maar er is besloten van race 1 een tweede kwalificatietraining te maken, daar de eerste dus feitelijk nogal in het water en de olie gevallen is.

 

Na deze tweede kwalificatie onder zeer goede omstandigheden staat Niek eerste met een tijd van 3.02.6 en Ernst Hagen tweede voor Jan Frank, Ton en Gerard. Jarno J. is zesde en daarna volgen Jarno Onstenk, Roel Pasop en Henk Nebbeling. Guust van Gool maakt de top tien vol en André Huijgen is eerste 350-er op plek elf.

 

De wedstrijd ’s middags start om half drie. Na de opwarmronde al problemen voor enkele rijders waaronder Ton Groot. Het regent inmiddels ook heel licht… Na het vallen van de vlag is Ernst als een raket weg en neemt de kop van de NK Classics mensen.

 

Bij de eerste doorkomst Ernst ruimschoots aan de leiding met Niek op de tweede plaats en we missen Jan Frank… Jarno J. is derde voor Jarno O. en Gerard. Bij de derde passage Ernst riant op kop voor Niek, beide Jarno’s, Gerard, Roel en Guust. Richard v.d. Linden valt uit met pech.

 

Ernst blijft aan de leiding voor Niek maar Jarno J. valt uit dus schuiven de anderen een plaatsje op. Er vinden mooie gevechten plaats, ook in de achterhoede. Ernst gaat onverdroten voort; wel gaat het wat harder regenen hier en daar hetgeen de baan enigszins onberekenbaar maakt en er weer met vlaggen gezwaaid wordt. Het tempo gaat bij de meesten dan ook omlaag…

Niek, Roel en Rob den Tieter vallen uit met pech.

 

Na zes ronden finisht Ernst met zijn viercilinder Honda als eerste, op grote afstand gevolgd door Gerard en Jarno O. (BSA) op plek drie. Henk Nebbeling brengt de derde Honda binnen op de vierde plaats. André Huijgen knap vijfde als eerste 350-er (Honda-2) en dan volgt Gert Boon (Triumph) en No Scholl (Seeley). Jan Koning wordt met zijn BSA achtste.

 

“Mijn eerste overwinning..!” verzucht Ernst met blijdschap. “…en de eerste voor een Classic Honda sinds lange tijd..!”

 

Ernst Hagen

 

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving