Bakker kampioen NK Classics 2014…

 

Tijdens een groots klassieker evenement in Hockenheim heeft Jan Frank Bakker de titel behaald in het Nederlands kampioenschap bij de ‘Classics’. Reeds in de eerste van twee races wist J.F. dit te bewerkstelligen.

 

Hoewel er sprake is van internationale inbreng en Luke Notton beide wedstrijden weet te winnen, telt voor de CMRCH leden het NK klassement. Hierin wordt Jan Frank beide keren eerste en verzamelt daarmee zoveel punten, dat hij niet meer in te halen is tijdens de laatste ONK race op 12 oktober in Assen.

 

De eerste vrije training vindt al op vrijdag plaats, maar wordt vanwege voortdurende regenval lang niet door een ieder benut… Snelste NK man in deze natte sessie is na twintig minuten Gerard van den Brom, voor Guust van Gool en Hans de Wit. Richard van der Linden weet met de omstandigheden ook wel raad en wordt vierde en eerste 350-er.

 

De enige kwalificatie training is op zaterdagochtend en dan is het gelukkig droog. Van de NK mensen is Ernst Hagen deze keer de snelste, gevolgd door Jan Frank Bakker en Willem van Kooij. Gerard is nu vijfde voor Roel Pasop en Guust. Hierna volgen Bernhard Bakker, Ton Groot en Jan Koning. Henk Nebbeling maakt de top tien vol. Eerste 350-er is nu Leo Smids op plaats twaalf.

 

’s Middags is de eerste race op het technisch interessante circuit, dat in verkorte versie bijna 3,7 km lengte heeft.

Ernst heeft een raketstart , maar wordt al snel ingehaald door Jan Frank, die er op een geweldige manier de sokken in heeft gezet. Ernst kan dit tempo maar heel even volgen… In eerste instantie is het Gerard op plek drie, voor Willem en Ton Groot.

 

Rob van Teulingen en Guust van Gool vallen na twee ronden uit. Willem kan de derde plaats overnemen wanneer ook Gerard na zes ronden uitvalt met ernstige koppelingsproblemen. Ton Groot nu op plek vier, gevolgd door Roel Pasop en Bernhard Bakker.

 

Jan Frank weet uiteindelijk een flink gat te slaan op Ernst en wint op zijn ABSAF deze eerste NK wedstrijd onbedreigd. Hij mag zich meteen kampioen noemen! Ernst met zijn Honda-4 dus tweede op korte afstand gevolgd door Willem op de snelle tweetakt Suzuki. Op ruime afstand brengt Ton de Norton Manx binnen op plaats vier en daarna volgt Roel die met zijn Triumph de tweede ABSAF van Bernhard nipt weet voor te blijven. Dan wederom een flink gat naar Henk met zijn Honda op de zevende stek. Jeroen op Ducati achtste, gevolgd door Ben Mensink (Norton) en Ron Albersma (Seeley G50).

 

Richard van der Linden is op zijn Ducati eerste 350-er op plaats elf voor tweede 350 man Leo Smids (Ducati). Alex Siertsema (Ducati 500) wordt dertiende en Hans de wit (König) sluit de gelederen op de veertiende plek omdat Jan Koning helaas in de laatste ronde gevallen is, zonder blessures gelukkig (jong en veerkrachtig..!).

Zondagmiddag de tweede wedstrijd. Het weer is nu nog wat aangenamer (warmer). ’s Morgens even genieten van wat andere klassiekers; onder andere de ‘dwergklasse’.., met Trabantjes, Mini’s, NSU-tjes en Fiatjes.. Prachtig..!

 

Om 15.10 uur staan de ‘Dutch Classics’ weer aan de start. Wederom een raketstart voor Ernst maar hij wordt nog voor de eerste bocht voorbijgegaan door een nog snellere Suzuki: Willem… Aan het eind van het nu volgende rechte stuk weet Ernst Willem er toch uit te remmen en neemt alsnog de kop. Lang duurt dit echter niet want even later is het de kersverse kampioen die er langs gaat en Jan Frank slaat meteen een gaatje. Een stukje verder naar achter is het Gerard op de vierde plaats. Hier is ook even strijd met Ton en Guust. Willem kan het met een wat glijdende machine deze keer niet helemaal bolwerken en wordt gepasseerd door Gerard en wat later ook door Ton en Guust. Hierachter is Roel in gevecht met Bernhard.

 

Aan kop loopt Jan Frank steeds verder weg en Ernst denkt zijn plaats wel veilig te hebben maar heeft buiten de waard gerekend… Dat is in dit geval Gerard, die volledig ontketend is en een geweldig offensief heeft ingezet. In de laatste ronde rijdt hij het laatste stukje dicht naar Ernst en passeert hem in de ‘Sachs Kurve’. Bij het uitkomen van deze bocht rijdt de juist gelapte Leo Smids (350) waar Gerard makkelijk en Ernst moeilijk langs komt en is het in de laatste bochten voor de finish onmogelijk nog iets van deze verrassingsaanval ongedaan te maken..!

 

Jan Frank dus ruim eerste, voor Gerard die zeer verdiend tweede wordt en een nu weer wakkere Ernst. Ton Groot op afstand vierde en los van Guust op vijf. Kort hierna Willem op plek zes en dan Roel die Bernhard net weet voor te blijven. Jeroen is negende en Henk tiende. Richard van der Linden is eerste 350-er op plaats vijftien. Enige uitvaller is Rob van Teulingen deze keer.

 

Een prachtig evenement wederom, met een verdiende kampioen 2014..:  Jan Frank Bakker!

Er is nog strijd om de tweede plaats, die nu wordt ingenomen door Ernst Hagen, maar die Gerard van den Brom met slechts een handvol puntjes op zijn hielen weet…! ONK Assen 12 oktober…

 

Ernst Hagen

 

 

© Ernst Hagen Motoren | Ontwerp: PK Vormgeving